Kovas
28
Muzika
Neteisingas
Scena
Neteisingas
Kinas
Neteisingas
Parodos
Neteisingas
Edukaciniai
Neteisingas
Tarpdisciplininiai
Neteisingas
Literatūra
Neteisingas
Virtualūs renginiai
Neteisingas
Festivaliai
Neteisingas
Atviri kvietimai
Neteisingas
Miesto renginiai
Neteisingas
Kiti
Neteisingas
Kaunas 2022
Neteisingas
Maršrutai
Neteisingas
Kaunoteka
Neteisingas
Pasirinkti

Prieinamumas

Renginys prieinamas žmonėms su fizine negalia
Neteisingas
Renginys prieinamas žmonėms su regos negalia
Neteisingas
Renginys prieinamas žmonėms su intelekto negalia
Neteisingas
Renginys prieinamas žmonėms su klausos negalia
Neteisingas
Tinkamas lietuviškai nesuprantantiems žmonėms
Neteisingas
Galima atsivesti naminius gyvūnus
Neteisingas
Pasirinkti

Parodos

Feliksas Jakubauskas „Miestui ir pelėdoms“
2022-10-14 16:00 - 2022-11-08 18:00 Menų ir ugdymo fakultetas, Kauno kolegija, A. Mackevičiaus gatvė, Kaunas Žiūrėti žemėlapyje

Feliksas Jakubauskas „Miestui ir pelėdoms“

Kauno kolegijos Menų akademija kviečia į personalinę tekstilininko, Lietuvos kultūros ir meno premijos laureato Felikso Jakubausko parodą „Miestui ir pelėdoms“, tęsiančią Kauno meno mokyklos 100-mečiui skirtą parodų ciklą.

PARODOS ATIDARYMAS:  spalio 14 d. (penktadienį)16 val. „Pelėdų kalno“ galerijoje (A. Mackevičiaus g. 27, Kaunas). 

F. Jakubauskas – menininkas, kurio kūryba priklauso ne tik Lietuvos, bet ir tarptautiniam meno laukui. Jo kūrybinėje biografijoje – 30 asmeninių parodų Lietuvoje ir už jos ribų, dalyvavimas daugiau nei 200 parodų Lietuvoje ir užsienyje bei tekstilės simpoziumuose Vengrijoje, Šveicarijoje, Belgijoje, Lenkijoje. Tarptautinį kūrybos matmenį patvirtina aukščiausi apdovanojimai Lodzės (Lenkija), Pitsburgo (JAV), Cheongju (Pietų Korėja), Pekino, Budapešto ir kitose tarptautinėse konkursinėse tekstilės parodose. Menininko darbų yra įsigiję Lietuvos ir užsienio muziejai, viešosios įstaigos ir privatūs asmenys. Jis yra ne tik Lietuvos dailininkų sąjungos, bet ir Amerikos gobeleno aljanso (American Tapestry Alliance), Europos gobeleno forumo (European Tapestry Forum) ir kitų tarptautinių asociacijų narys.

„Ankstyvajame mano kūrybos laikotarpyje darbuose dominavo lygus pastelinis fonas, kuriame vyravo stilizuotos figūros, spalviniai niuansai, netikėti siužetai. Vėlesniu laikotarpiu lėtai perėjau į stipresnius spalvinių kontrastų derinius, jų įvairovę, o taip pat sudėtingesnes kompozicijas“, – apie kūrybą pasakoja F. Jakubauskas. Tekstilininko kūriniuose vyraujančioms skirtingoms faktūroms išgauti, menininkas naudoja kelių rūšių medžiagas: vilną – matiniam, šiltam efektui sukurti, viskozinį šilką – šaltam, blizgiam paviršiui perteikti, o taip pat gyvybingai, žaismingai nuotaikai atskleisti. „Naudodamas klasikinio gobeleno ir ruoželinio audimo technikas bei jungdamas jas su monochrominiais tonais ir gausybe spalvų, jų niuansų, stengiuosi atskleisti pasaulio ir visatos amžinybę, harmoniją, paslaptis. Šie dalykai inspiruoja daugelį mano darbų“, – pažymi tekstilininkas.

Paroda „Miestui ir pelėdoms“, kurioje eksponuojami ir ankstyvieji darbai, ir paskutiniųjų kelerių metų kūriniai, F. Jakubauskas teigia, kad geometrija nėra tik sausa formų, linijų ir tiesių visuma. „Pasitelkdamas pamėgtus geometrinius motyvus – apskritimą, kvadratą, trikampį – ir skirtingus spalvinius derinius, menininkas kuria daugiabalses vaizdines variacijas, pasižyminčias gyvybingumu ir vidine energija, aprėpiančias emocijų įvairovę: liūdesį, džiaugsmą, ilgesį, vienatvę. Tekstilininkas atranda pusiausvyrą tarp rafinuotų formų, linijų ir punktyrinių juostų sampynų bei audinio rupumo, jo pirmapradžio natūralumo“, – akcentuoja dailėtyrininkė dr. Lijana Šatavičiūtė.

Jau keturis dešimtmečius F. Jakubauskas traukia savo kūryba, išlaikydamas įtampą tarp meno kūrinio ir žiūrovo. Pelnyti nuolatinį žiūrovų dėmesį nelengva, pati kūryba turi būti turininga ir emociškai paveiki, atliepti šiuolaikinių žiūrovų lūkesčius. Jei kūriniai jaudina, tai reiškia, jog autorius užčiuopė vidines gelmes.

Parodos atidarymo renginio metu vyks susitikimas su menininku. Kviečiame nepraleisti!

PARODOS KURATORĖ: dr. Inga Valentinienė

Paroda atvira iki lapkričio 8 d. Lankytis kviečiame I - VII 10 - 18 val. („Pelėdų kalno“ galerija, A. Mackevičiaus g. 27, Kaunas). 

Parengta pagal dailėtyrininkės dr. Lijanos Šatavičiūtės anotaciją

Viršelyje: Feliksas Jakubauskas, Dalia Kasčiūnaitė „Baltas – ženklinantis, prisiminimui“. Vilna, šilkas, metalo siūlai. 187 cm x 312 cm. 1984 m.