Spalis
2
Muzika
Neteisingas
Scena
Neteisingas
Kinas
Neteisingas
Parodos
Neteisingas
Edukaciniai
Neteisingas
Tarpdisciplininiai
Neteisingas
Literatūra
Neteisingas
Virtualūs renginiai
Neteisingas
Festivaliai
Neteisingas
Atviri kvietimai
Neteisingas
Miesto renginiai
Neteisingas
Kiti
Neteisingas
Kaunas 2022
Neteisingas
Maršrutai
Neteisingas
Kaunoteka
Neteisingas
Pasirinkti

Prieinamumas

Renginys prieinamas žmonėms su fizine negalia
Neteisingas
Renginys prieinamas žmonėms su regos negalia
Neteisingas
Renginys prieinamas žmonėms su intelekto negalia
Neteisingas
Renginys prieinamas žmonėms su klausos negalia
Neteisingas
Tinkamas lietuviškai nesuprantantiems žmonėms
Neteisingas
Galima atsivesti naminius gyvūnus
Neteisingas
Pasirinkti

Parodos

„Kaulų tyrlaukiai“ Karolinos Ūlos Valentaitės paroda
2024-10-10 14:00 - 2024-11-05 18:00 VDA, Kauno fakulteto galerija, Muitinės g. 2, Kaunas, Kauno m. sav Žiūrėti žemėlapyje

„Kaulų tyrlaukiai“ Karolinos Ūlos Valentaitės paroda

Spalio 9 d. 18 val. atidaroma Karolinos Ūlos Valentaitės paroda „Kaulų tyrlaukiai“ VDA Kauno fakulteto galerijoje (Muitinės g. 2)

Menininkė tyrinėja ryšius tarp savęs, mamos ir gamtos. Šių santykių susipynimas tampa atspirties tašku ieškant gilesnės būties technologijų persmelktame pasaulyje. Parodoje eskponuojami kūriniai kviečia į asmenišką kelionę, kuriai suteikiamas folklorinis ir mitologinis atspalvis.

„Neturint brolių ir sesių, aplinka vaikystėje tapdavo mano pagrindine žaidimų drauge. Bandant pažinti augalus, mamos pagalba, kiekvienas iš jų atsiskleisdavo kitaip, savaip. Dilgėlė buvo pikčiurna, kol jos neprisijaukini ir nežinai, kaip nuskinti, čiobrelis lipšnus bičiulis, kurio pilna visus patvoriuose. Gyvenant tokiame glaudžiame santykyje su aplinka mano maginis mąstymas kerojosi į valais, ir patapo jungtimi tarp išorinio ir vidinio pasaulio, kuriame nėra atskirties tarp žmogaus ir gamtos. “

Parodoje „Kaulų tyrlaukiai” ieškoma atsakymų į klausimus ar įmanomas toks santykis su gamta, kuriame ištirptų naudos, galios ir pasisavinimo gijos? Ar žmogus ir gamta gali koegzistuoti kaip  nedaloma sistema? Ar jau keldami šiuos klausimus patenkame į dualizmo spąstus? Ieškodama atsakymų į šitus klausimus menininkė jaučiasi tarsi rinkdama protėvių kaulus tyrlaukiuose, kur išlenda atsiminimai iš vaikystėje, mamos pasakojimai, įvairūs mitai ir  folklorinė tradicija.

Menininkė kviečia apmąstyti, kaip animistinė tradicija jungiasi su šiuolaikiniais diskursais - pažintimis internetinėje erdvėje, queer kultūra ir mokslinėmis žiniomis. Ryšys tarp gamtos ir individo kūriniuose tampa pagrindine gija suprasti save, savo aplinką bei santykius su artimais žmonėmis ir atrasti naujus būdus egzistuoti vartotojiškoje visuomenėje.

Karolina Ūla Valentaitė (g. 1996) – menininkė, dirbanti video, instaliacijų ir performansų srityje. Savo kūryboje nagrinėja ritualines apeigas, queer kultūrą, archajiškumą, žmogaus santykį su augalais, giminystės ryšius. Jos darbuose svarbią vietą užima dėmesys atminties, tapatybės, ekologijos problemoms. Šios temos persidengia pamažu tapdamos atminties ekologija, tapatybės ekologija bei tapatybės atmintimi.

Parodą galite apžiūrėti spalio 9 d. - lapkričio 5 d.

Galerijos darbo laikas

I - V   14 - 18  val.