Gegužė
6
Muzika
Neteisingas
Scena
Neteisingas
Kinas
Neteisingas
Parodos
Neteisingas
Edukaciniai
Neteisingas
Tarpdisciplininiai
Neteisingas
Literatūra
Neteisingas
Virtualūs renginiai
Neteisingas
Festivaliai
Neteisingas
Atviri kvietimai
Neteisingas
Miesto renginiai
Neteisingas
Kiti
Neteisingas
Kaunas 2022
Neteisingas
Maršrutai
Neteisingas
Kaunoteka
Neteisingas
Pasirinkti

Prieinamumas

Renginys prieinamas žmonėms su fizine negalia
Neteisingas
Renginys prieinamas žmonėms su regos negalia
Neteisingas
Renginys prieinamas žmonėms su intelekto negalia
Neteisingas
Renginys prieinamas žmonėms su klausos negalia
Neteisingas
Tinkamas lietuviškai nesuprantantiems žmonėms
Neteisingas
Galima atsivesti naminius gyvūnus
Neteisingas
Pasirinkti

Parodos

Vilhelmina Raubaitė-Mikelionienė "Šiaudinių sodų žydėjimas"
2023-05-25 10:00 - 2023-09-11 18:00 Galerija "Aukso pjūvis", BLC - Business Leaders Center | Verslo lyderių centras BLC, V. Putvinskio gatvė, Kaunas, Kauno m. sav Žiūrėti žemėlapyje

Vilhelmina Raubaitė-Mikelionienė "Šiaudinių sodų žydėjimas"

Galerijoje „Aukso pjūvis“ (BLC verslo centras, K. Donelaičio g. 62, Kaunas) iki rugpjūčio 31 d. veikia tautodailininkės Vilhelminos Raubaitės-Mikelionienės paroda „Šiaudinių sodų žydėjimas“.

Parodoje rodomuose Vilhelminos Raubaitės-Mikelionienės soduose – žydėjimas išreikštas santūriais spalviniais eksperimentais ir saikinga puošyba. Šiaudinio dirbinio kompozicijoje vertikalės dominavimas sukelia muzikinių tonų ir žaismingumo įspūdį. Žydinčiuose soduose įpintos kartų jungties idėjos, geroji energija, klestėjimas ir viltis.

Pasak tautodailininkės Vilhelminos Raubaitės-Mikelionienės, tradicijas atsinešame iš savo protėvių, tačiau svarbu, kad tradicija gyvuotų šiandien. Šiais laikais mes taip pat kuriame tradicijas, kurias perims ir pratęs ateities kartos. Todėl kiekvienas sukurtas sodas yra unikalus. Jį sudaro tradicinės piramidės motyvas, kuris yra pastovus bei puošmenys ir simboliai, kurie soduose yra skirtingi. Ateitininkė, katalikiško švietimo bei ugdymo srities specialistė, pasakoja, kad rišdama sodą meldžiasi už žmones, kurių namuose jis bus kabinamas. Tarsi įdėdama palaiminimą. Jos sodų simboliai turi savitą meninę mintį ir krikščionišką prasmę: paukštis – Šventosios Dvasios, Šv. Brigitos kryžius – virsmo simbolis, žvaigždutės soduose siejamos su Švč. Mergelės Marijos dvylikos žvaigždžių vainiku simbolizuojančiu Žolinę. Šiaudinis sodas tautodailininkei asocijuojasi su Rojaus sodu – harmonija, gamta, pirmųjų žmonių šeima.

Dažnai sodus autorė puošia džiovintomis gėlėmis, linais, kviečių ar rugių varpomis, džiovintomis juodųjų šermukšnių uogomis. Derindama natūralius šiaudo atspalvius – alyvinio, žalsvo, rusvo bando išgauti raštus. Eksperimentuoja šiaudą padažydama natūraliais ir sintetiniais dažais. Autorė prisipažįsta, kad ne visi eksperimentai pavyksta, tačiau šioje parodoje jau yra keletas sodų, kurie atlikti minėtais spalviniais sprendimais. Pindama sodus, per eilę metų jau toli nuklydusi nuo šiaudinių sodų rišimo pradžios. Vilhelmina pasakojo, kad studijų metais draugai rengėsi vestuvėms ir jai, mėgusiai rankdarbius, kilo mintis nupinti draugų porai šiaudinį sodą. Pasitikėjimo netrūko, nes mama papasakojo apie pačios gamintus šiaudinius eglutės puošmenis, o tėtis apie pintas skrybėles

Vilhelmina Raubaitė-Mikelionienė (g. 1968) meno kūrėja, Tautodailininkų sąjungos narė, tradicinių amatų meistrė. Ji nuo 2020 m. šiaudinius sodus eksponuoja parodose. Personalinės parodos: „Siūlai ir šiaudai“ Perkūno name muziejuje, Kaune (2021), „Tradicijos dabartyje – iš mamos dukrai“ Lietuvos Respublikos seime, Vilniuje, „Tradicija tęsiasi“ Zarasų krašto muziejuje ir „Sodai ir sodeliai“ Berčiūnų ateitininkų stovykloje (2022). Dalyvavo grupinėse parodose: „Sodų sakmės“, „Aukso vainikas“, „Sakralumo jungtys“, projekte „Oi kas sodai do sodeliai“( 2021, 2022 ). Jau daug sodų iškeliavo ir į užsienį: Belgiją, Italiją, Vokietiją, Lenkiją, Latviją, JAV. Sodų meistrė taip pat veda mokymus ir dirbtuves mokiniams ir suaugusiems su viltimi, kad besimokančiųjų širdys suvirpės ir atsiras daugiau šiaudinių sodų pynėjų.

 Menotyrininkė, etnologė Monika Gineikienė

 

Šiaudiniai sodai eksponuojami BLC verslo centro D korpuso (K. Donelaičio g. 62, Kaunas) I-ojo aukšto vitrinos erdvėje drauge su Kazimiero Sigito Straigio medžio skulptūromis.

Eksponuojamus sodus galima įsigyti. 

Paroda veiks iki 2023 m. rugpjūčio 31 d.

Maloniai kviečiame.