Rugsėjis
8
Muzika
Neteisingas
Scena
Neteisingas
Kinas
Neteisingas
Parodos
Neteisingas
Edukaciniai
Neteisingas
Tarpdisciplininiai
Neteisingas
Literatūra
Neteisingas
Virtualūs renginiai
Neteisingas
Festivaliai
Neteisingas
Atviri kvietimai
Neteisingas
Miesto renginiai
Neteisingas
Kiti
Neteisingas
Kaunas 2022
Neteisingas
Maršrutai
Neteisingas
Kaunoteka
Neteisingas
Pasirinkti

Prieinamumas

Renginys prieinamas žmonėms su fizine negalia
Neteisingas
Renginys prieinamas žmonėms su regos negalia
Neteisingas
Renginys prieinamas žmonėms su intelekto negalia
Neteisingas
Renginys prieinamas žmonėms su klausos negalia
Neteisingas
Tinkamas lietuviškai nesuprantantiems žmonėms
Neteisingas
Galima atsivesti naminius gyvūnus
Neteisingas
Pasirinkti

Parodos

Paroda „KaBinkis“
2024-04-19 16:00 - 2024-12-31 17:00 Maironio lietuvių literatūros muziejus, Rotušės aikštė, Kaunas, Kauno m. sav Žiūrėti žemėlapyje

Paroda „KaBinkis“

Paroda „KaBinkis“ kviečia keltis 100 metų atgal į praeitį, kai keturvėjininkai pagaliau galėjo švęsti „Keturių vėjų“ žurnalo pasirodymą. Šią sukaktį minėdami švęsime ir mes, prisimindami žurnalo, literatūrinio sąjūdžio ir jo iniciatoriaus K. Binkio kūrybos istoriją.

Visko turėjo tiek daug įvykti, susidėlioti marga sėkmių ir nesėkmių dėlionė, kol pagaliau 1922 m. vasario 16 d. išėjo „Keturių vėjų pranašas“. Šiam literatūriniam šuoliui avangardistai gerai pasiruošė – buvo pasirinktos ketvirtosios nepriklausomybės metinės. Numeryje išspausdintas manifestas, kuris pradėjo vis ilgėjančių literatūrinių manifestų madą. Jame surašyti „jaunų iškeltagalvių, nenuoramų ir vėjavaikių“ reikalavimai: paskelbus kovą senatvei, vertelgystei ir apsnūdimui, vitališku žodžiu atjauninti žmonių dvasią ir akinančia dinamiško meno šviesa nutvieksti niūrią dabartį; plėsti naujojo meno kūrėjų gretas, kurios, remdamosi liaudies kūrybos tradicijomis, garsintų savo šalį.


Kai „Keturių vėjų pranašas“ išbandė visuomenę ir jos reakcijas, atėjo laikas pasirodyti kitiems „Keturių vėjų“ numeriams, kurie buvo be galo skirtingi, kuriami vis kitų menininkų, nenumaldomai vėstant keturvėjininkų idėjinio vado K. Binkio entuziazmui. Parodoje ir pamatysite visą šio leidybos reiškinio „išklotinę“: susipažinsite su keturvėjininkais, kurie rinkosi į paldieninkus K. Binkio nuomojamame bute ar kitose vietose, skaitė, ginčijosi ir mokėsi iš kolegų, užsienio menininkų ir tautosakos. O tada papulsite tiesiai į „Keturių vėjų“ teismą, įvykusį 1927 m. žiemą sausakimšoje Lietuvos universiteto salėje. Dirbtinis intelektas padėjo sukurti apie tai trumpą filmuką, kuris padės pasijusti lyg ten buvus.


Kaltinimų „Keturi vėjai“ sulaukdavo daug ir net labai skaudžių. Nuolat klausėsi aštrios kritikos ir patys kritikavo, provokavo. O kur dar gyvenimo nesėkmės ir kaltės... Tuomet ir norisi sušukti: „KaBinkis“! Taip pamažu parodos koloritas tamsėjo iki bekompromisiškai juodo. Bet ir toje tamsoje ryškėja pagrindiniai K. Binkio veiklos akcentai: „100 pavasarių“ rinkinys ir jo eilėraščiai, kuriuos vizualizavo DI, vaikams skirtas „Kiškių sukilimas“, apdovanotas Raudonojo kryžiaus premija. Tamsoje matyti ateities Kaunas, kokį savo vizijose matė tarpukario menininkai, o jas į savo kūrinį sudėjo menininkas Liudas Parulskis. Praeitį su šiandiena jungia kitas menininkas – tapytojas ir K. Binkio vaikaitis su savo abstrakčios tapybos darbais.


Bet kiekviena tamsa veda į šviesą. Parodos tamsa atsveriama altruistinių, nesavanaudiškų, savo šaliai ir jos žmonėms skirtų darbų šviesa.  

____________

Partneriai: skaitmeninės medijos sprendimų įmonė MultimediaMark ™ 

Parodą rengė: kuratorė Audronė Meškauskaitė, dizainerė Inga Zamulskienė, muziejininkės Marija Kaškonienė, Regina Mažukėlienė, Nijolė Raižytė. 

Projektą finansuoja Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

Bilieto kaina: 5eu.

Nuolaidos šiam renginiui netaikomos.


Paroda „LIETUVA BRANGI“
Paroda „LIETUVA BRANGI“
2024-06-28 15:00 Maironio lietuvių literatūros muziejus, Rotušės aikštė, Kaunas, Kauno m. sav